Oro inför ditt besök hos tandläkaren?

Var tionde svensk lider av tandvårdsrädsla, men idag kan tandvården erbjuda mycket hjälp och lindring för den som känner oro.

Det svåraste för den som är tandvårdsrädd är många gånger att ta kontakt med en tandläkare. Det kan vara bra att veta att många tandvårdsteam har som inriktning att hjälpa de som känner stor oro. Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg hos din tandläkare.

Rädslan beror framför allt på att man upplever en brist på kontroll över situationen. Ett tandläkarbesök innebär också sådant som kan orsaka stress, till exempel att man ligger ner, får hårda föremål mot tänderna och starkt ljus. Ibland kan rädslan ha med tidigare negativa upplevelser att göra, eller att man har påverkats av en familjemedlem eller bekant.

Rädsla är ett vanligt skäl till att man inte går till tandläkaren regelbundet. De allra flesta med tandvårdsrädsla kan botas.

Hur yttrar det sig?

Att spänna sig sänker smärttröskeln
Du som känner oro eller rädsla inför tandläkarbesöket har kanske lagt märke till att rädslan gör att du spänner dig extra mycket vid behandlingen. Det sänker din smärttröskel och behandlingen kan då upplevas göra mer ont, än vad det skulle göra om du var lugn och avslappnad.

Rädslan påverkar hela kroppen
Rädsla i sig är en naturlig överlevnadsreaktion, som ger en rad kroppsliga effekter. Andningen blir häftigare, musklerna spänns, pulsen ökar, hjärtat klappar hårdare (för att vi ska kunna springa fortare från hotet eller slåss bättre). Magen kan också bli orolig, man får kallsvett i händerna. Allt beror på att en ökad mängd av stresshormoner utsöndras i blodet när vi blir rädda. Vår kropp som skapats och programmerats för ett "stenåldersliv", ställer in sig på att fly från en "farlig situation" eller att "slåss mot fienden". 

Vad beror det på?

Dålig erfarenhet vanligaste orsaken
Ofta är anledningen till obehaget helt enkelt dåliga erfarenheter av tandvård, men lika ofta vet den drabbade inte ens själv varför han eller hon känner ångest inför tandläkarbesöket.

Rädsla inför ett besök hos tandvården kan bero på olika orsaker. Vanligaste orsaken är upplevelse av ett tandläkarbesök som var obehagligt eller otrevligt på något sätt. "Det gjorde ont i tanden vid borrning", "sticket från bedövningssprutan gjorde ont". Liknande upplevelser av smärta, ofta tidigt i barndomen, kan ha präglat vår förväntan inför nästa besök hos tandläkaren. Om tandvårdspersonalens uppträdande och attityd mot mig i en besvärlig situation inte varit bra, blir min upplevelse ännu värre.

Att våga säga ifrån eller upplysa tandläkaren och tandsköterskan om att det inte känns bra just nu är ett sätt att få uppmärksamhet kring problemet. En del patienter med tandvårdsrädsla väljer tyvärr att avsluta alla kontakter med tandvården. Det dröjer sen många år innan förnyad kontakt tas och detta sker oftast i samband med akuta besvär. Dessa besvär följs sen ofta av mer omfattande  tandvård.

Behandling

Våga låta oss hjälpa dig
Viktigast för att du skall bli fri från din tandvårdsrädsla är att vi tillsammans kommer överens om hur vi skall gå tillväga. Behandlingen är ett samarbete mellan dig och tandvårdspersonalen. 

Bra att berätta att man är rädd
Det är viktigt att tala om för tandläkaren att man är rädd. Då slipper man dölja sin rädsla och utsätta sig för sådant som kan vara jobbigt i onödan. Bara att tala om problemen gör att rädslan blir mer hanterbar. Det blir också lättare för tandläkaren att anpassa behandlingen. Att man talar om sin rädsla brukar innebära att man får extra information om vad som kommer att hända och därmed får bättre kontroll över behandlingen. Det är också bra att ställa frågor. Det man vet mer om blir man automatiskt mindre rädd för.

Be om en paus
Stress och rädsla är jobbigt. Man ska be om en paus i tandbehandlingen om man känner att det behövs. Vet man att man stressar upp sig kroppsligen kan man försöka att själv öva sig på någon enkel avslappningsmetod. Man kan till exempel koncentrera sig på att andas lugnt med magen. Det kan vara bra att be tandsköterskan eller tandläkaren att hjälpa till med att påminna om detta.

Fråga efter bedövning
Behandlingen ska vara så smärtfri som möjligt. Det är bättre att ta bedövning än att utsätta sig för smärtsamma behandlingar i onödan. Det är fel att stålsätta sig och "härda ut". Varje skrämmande och smärtsam behandling bygger på bilden av tandvård som något besvärligt och kan motivera rädsla. Att försöka stå ut motverkar målet att göra tandläkarbehandlingen acceptabel.

Ångestdämpande mediciner
Ibland används lugnande mediciner för att åstadkomma en positiv start på tillvänjande tandbehandling eller vid akut, nödvändig tandvård. För det mesta används ångestdämpande medel av typen Dormicum (Midazolam). Precis som vid behandling med lustgas är det bra om dosen gradvis minskas så att man så småningom helt kan sluta med medicinen.

Till sist ...
Våga ta kontakt ! Många går med sina växande tandvårdsproblem alltför länge, helt i onödan. De allra flesta upptäcker efter en tid hos sin nye tandläkare att oron faktiskt var obefogad. Små problem växer sig gärna till stora. Om inte vi kan hjälpa dig med dessa ser vi alltid till att du får träffa tandläkare som specialiserat sig på patienter med svårbotad tandvårdsrädsla.