Rotbehandling

Ibland har man otur och får en infektion inne i eller under en tand. Om detta händer, behöver man få gjort en rotbehandling. För att bevara tanden måste jag öppna upp kronan, och rengöra och desinficera kanalerna inne i tanden.

Först gör man rent i kanalerna i rötterna med hjälp av speciella filar så att man kan komma åt så mycket som möjligt när man gör ordentligt rent.

Det kan vara svårt att få riktigt rent i hela kanalsystemet, särskilt om kanalerna är böjda eller om det finns ett omfattande nätverk av småkanaler. Jag använder en ny laserteknik, PIPS, som snabbt och effektivt rensar tredimensionellt även i de mest avlägsna hörnen av kanalsystemet. Det blir helt rent, och risken för ny infektion minskar.

För att minska risken att något ramlar ner i halsen och för att hålla bakteriefritt använder vi en gummiduk som sitter runt tanden vid behandlingen.

Efter att rotkanalsystemet har blivit rotfyllt tredimensionellt, är det mycket mindre risk att ni upplever återkommande problem med er behandlade tand.