Dietist

Dietister är med stöd av akademisk utbildning, klinisk träning och legitimation unikt kvalificerade vid behandling och prevention av nutritionsrelaterade tillstånd. Yrkeskompetensen utgör en syntes av kunskap beträffande näringslära, näringsbehov, livsmedel, livsmedelsval, matlagning och måltidsordning i kontexten av hälsa och sjukdom, och innefattar såväl psykologiska som fysiologiska faktorer.

Dietister har specifik kunskap för att utreda och behandla nutritionsproblem. Inom kompetensområdet ligger att behärska olika nutritionsterapier samt att vägleda människor i hur näringsrekommendationer skall omvandlas till mat genom medvetna val av livsmedel och matlagningsmetoder.


Testa dig själv – hur ser dina matvanor ut?

Är du i riskzonen för hälso-relaterade sjukdomar? Har du något av ”tillstånden” nedan?

  • Graviditet
  • Högt blodtryck
  • Blodfettsrubbning
  • Hjärt-/kärlsjukdom
  • Övervikt/fetma
  • Diabetes

1. Hur ofta äter du grönsaker och/eller rotfrukter (färska, frysta eller tillagade)?

  • Två gånger per dag eller oftare (3 p)
  • En gång per dag (2 p)
  • Några gånger i veckan (1 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (0 p)

2. Hur ofta äter du frukt och/eller bär (färska, frysta, konserverade, juice etc.)?

  • Två gånger per dag eller oftare (3 p)
  • En gång per dag (2 p)
  • Några gånger i veckan (1 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (0 p)

3. Hur ofta äter du fisk eller skaldjur som huvudrätt?

  • Tre gånger i veckan eller oftare (3 p)
  • Två gånger i veckan (2 p)
  • En gång i veckan (1 p)
  • Några gånger i månaden eller mer sällan (0 p)

4. Hur ofta äter du kaffebröd, choklad/godis, chips eller läsk/saft?

  • Dagligen (0 p)
  • Nästan varje dag (1 p)
  • Några gånger i veckan (2 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (3 p)

Dina poäng: Om du fick 0-4 poäng på ovanstående frågor tillsammans med ett eller flera av tillstånden ovan, rekommenderas ett besök hos dietist för ett kvalificerat rådgivande samtal.

Linnea Petsonk, leg. Dietist