Gravid

Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.

Föräldraförberedande filmer

Hjärtats föreläsningar - Inför födandet

Gravid: Bra att tänka på

När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på:

  • Avstå helt från alkohol och tobak
  • Ta del av kostråd för gravida på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Ta folsyra fram till graviditetsvecka 12 (finns receptfritt på apoteket).
  • Om du äter någon medicin - ta kontakt med din läkare och kontrollera om du kan fortsätta med den eller om den ska bytas ut mot ett annat preparat.
  • Ifall du behöver äta smärtstillande/febernedsättande rekommenderas Panodil eller Alvedon, Ipren ska du inte ta som gravid.
  • Minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen rekommenderas, det hjälper även bra mot illamående och trötthet.

Gravid -Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret. Genom rutinultraljud (RUL), KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.

Fosterdiagnostik - 1177

Gravidyoga

På läkargruppens barnmorskemottagning erbjuds gravidyogakurs ledd av barnmorska Annica Jonsson Wisseng!

Vi träffas vid 6 tillfällen och utövar uthållighetsövningar, avslappning och andningsfokuserande övningar. Kursen är förlagd torsdagar klockan 15.00-16.15 i konferenslokalen på våning 3 Källgatan 14.

Kursen kostar 1195:-.

Gravidyoga är ett fantastiskt sätt att förbereda dig mentalt och fysiskt inför den kommande förlossningen och bidrar till minskad stress, förbättrad sömn, lindring av rygg -och bäckensmärta samt stärker anknytningen till det väntade barnet. Vi utför mjuka yogaställningar, andningsövningar och meditation. Du kan träna gravidyoga under hela graviditeten från graviditetsvecka 12.

Övningarna anpassas utefter förmåga och eventuella besvär. Vid intresse vänligen anmäl till din barnmorska om du önskar delta.

Varmt Välkommen!

Länktips 

Graviditet - 1177
Att vara förälder - 1177
Barnmorskebesök under graviditeten i Västmanland -1177
Att sköta ett nyfött barn - 1177
Amning -1177
Föräldraskapsstöd i Västmanland - 1177