Koloskopi

Allmänt

Koloskopi är en undersökning av änd- och tjocktarmen och den sista delen av tunntarmen.

Undersökningen är helt ofarlig.  En förutsättning för en fullgod undersökning är nämligen att kolon är ren. Därför det är viktigt att följa våra instruktioner till förberedelsen. Undersökningen görs med ett koloskop som är en mjuk och böjlig slang med en kamera längst fram som förs in via ändtarmen som passerar genom hela tjocktarmen upp till blindtarms mynningen och tunntarmens nedre del. Bilden från kameran överförs till en Tv skärm så att insidan kan inspekteras noggrant. Man kan se om slemhinnorna är inflammerade, om det finns sår eller tumörer. Vid behov tas vävnadsprov från slemmhinnan för mikroskopisk analys. Det går även att göra mindre ingrepp, som till exempel att ta bort polyper. Provtagning i samband med undersökningen är smärtfri och ofarlig och tas utan obehag.

Förberedelser

Meningen med förberedelsen är att framkalla diarré för att få en ren tarm så att undersökningen lyckas. Veckan innan behandling med laxeringsmedel bör du äta lättsmält mat. Med din kallelse följer information och ett recept på laxermedel. Laxeringsmedlet får du själv köpa ut på apoteket. Du skall undvika fullkorn och frön samt svårsmält mat såsom svamp, sparris, lök, paprika och majs samt frukter, bär och grönsaker med skal och kärnor som är svåra att ta bort såsom kiwi, hallon och tomat. Mat som går bra att äta är kött, fisk, fågel, ägg, vitt ris, vitt bröd och mejeriprodukter. Frukt, rot och grönsaker blir mer lättsmälta om de tillagas. Lite lök går att använda men bör finrivas på rivjärn.

Hur går undersökningen till?

Undersökningen genomförs med hjälp av ett koloskop, en lång och böjlig slang med kamera, som skopisten för in via ändtarmen. Med denna teknik kan skopisten på en TV-skärm se och undersöka tjocktarmen. I samband med undersökningen kan polyper och vissa andra sjukliga förändringar tas bort. Skopisten kan även ta vävnadsprover för mikroskopisk undersökning. Vid undersökningen blåser skopisten luft genom instrumentet vilket kan ge upphov till övergående obehag och smärta. Vi ger smärtstillande och avslappnande läkemedel vid behov. Undersökningen tar ca en halvtimme.

Före undersökningen

Det är viktigt att man rengör tarmen med laxeringsmedel så att slemhinnan blir så ren som möjligt. Laxeringsreceptet skickas hem med våra förberedelser som du  får i samband med kallelsen till undersökningen. En vecka innan undersökningen ska du undvika fiberrik föda. Se Förberedelser för mer information. Följ våra instruktioner noggrant då en ren tarm är förutsättningen för en lyckad undersökning.

Om du är orolig för undersökningen kan du också få avslappnande och/eller smärtstillande medel innan undersökningen påbörjas. Vi erbjuder också i.v. sedering med Propofol till alla patienter som är godkända av vår narkosläkare.

Om du får lugnande medicin i samband med undersökningen, är det olämpligt att köra bil mer den dagen. Planera transportsätt utifrån detta.

Under undersökningen

Undersökningen påbörjas med att smörja ändtarmsöppningen med en lokalbedövning. Koloskopet förs sedan in via ändtarmen och luft blåses in genom instrumentet för att man ska kunna få bra sikt. Undersökningen kan kännas obehaglig, kortvariga magknip kan uppstå vid passage av tarmkrökar. Vid undersökningen ligger man på vänster sida på en brits. Efter ett tag kan man behöva byta till rygg, mage eller höger sida för att instrumentet ska kunna föras in lättare. Koloskopiundersökningen upplevs olika av den enskilde, det beror bland annat på hur känslig och krokig tarmen är. Undersökningen kan ta mellan 5 – 30 min.  

Efter undersökningen

Efter undersökningen kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst på grund av luft som blåsts in i tarmen. Man kan också känna magknip. När luften kommer ut brukar obehagen försvinna. Man kan äta och dricka som vanligt direkt efter undersökningen.