Covid-19

Utfällbar lista

Information om covid-19

Information gällande covid-19 via 1177 och e-Hälsomyndigheten.

Har du varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig INTE till en vårdmottagning. Använd inte heller webbtidbokning för dessa besvär. Ring din vårdcentral eller 1177.

Om du har allmänna frågor om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar. 

 ›  Information om covid-19 (1177)

 ›  Boka provtagning covid-19 (Västra Götalandsregionen)

 ›  Så här gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177)

 ›  Covidbevis (e-Hälsomyndigheten)

Inför ditt besök

Stanna hemma om du har symtom

Om du har symtom på övre luftvägsinfektion, misstänkt covid-19 eller om du har varit i kontakt med covidsmitta får du inte gå in på vårdcentralen. 

Ring vårdcentralen för konsultation eller ta kontakt med 1177. 

Om du bedöms som infekterad patient ska du gå till ingång 3, skylt/hänvisning finns vid huvudentrén. Vänta utanför ingång 3 tills vi släpper in dig. Kom i tid men kom inte 15 minuter före utsatt tid, då blir väntan lång utomhus.

Max 1 anhörig

Vid besök på vårdcentralen som patient får man endast ta med sig 1 anhörig/ledsagare för att minimera risken för smittspridning - använd gärna munskydd som delas ut i receptionen.

Om du varit utomlands

Har du varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig INTE till en vårdmottagning. Använd inte heller webbtidbokning för dessa besvär. Ring din vårdcentral eller 1177.

Provtagning av pågående infektion av covid-19

Uppdaterad 2022-02-09

Kraven för provtagning för covid-19 har ändrats och nu är det bara vissa grupper som ska provtas. Läs på 1177.se vilka som rekommenderas provtagning.

Ska jag provtas?

Från och med den 9 februari sker covid-19-provtagning endast efter läkarbedömning. Har du endast milda symtom ska du inte provtas. Läs mer om den nya provtagningsindikationen på 1177.

Var sker provtagningen?

Provtagningen sker på Herrljungagatan 5, Knalleland. Följ orange skyltning. Ta med legitimation.

Sjukresor under coronapandemin

Du som är över 70 år, tänk på att inte utsätta dig själv för risker när du reser till oss. Ta gärna cykel, promenera eller åk egen bild om du kan. 

Om du inte har möjlighet att ta dig till oss riskfritt har du nu rätt att boka sjukresetaxi, även om du inte uppfyller kraven för sjukresa. Detta är möjligt att göra under perioden 31 mars 2021 till 31 mars 2022.

 ›  Läs mer om sjukresor i Västra Götaland här

Tillfrisknandebevis

Uppdaterad 2022-03-24

 • Barn och vuxna som inte vaccinerats mot covid-19, men som tagit ett positivt covid-19-test inom hälso- och sjukvården kan begära ut tillfrisknandebevis för resor.
  För att få intyget krävs att ett positivt covid-19-test tagits av sjukvårdspersonal på ett vårdföretag som har möjlighet att ordna tillfrisknandebevis. Självtester eller egenprovtagningar är inte giltiga för att få ett bevis på tillfrisknande.
 • Ett tillfrisknandebevis kan utfärdas tidigast 11 dagar efter positivt covid-19-test. Beviset får vara högst 180 dagar gammalt från dagen för det positiva testresultatet. Giltighetstiden är alltså högst sex månader från testresultatet.

   

Tillfrisknandebevis för dig som bor i Västra Götaland
I Västra Götalandsregionen utfärdas tillfrisknandeintyg endast då du har varit inlagd på sjukhus, förutom i särskilda undantagsfall. Provet måste vara taget av utbildad vårdpersonal och ska vara ett så kallat NAAT-test (till exempel PCR).

Du kan inte ansöka om tillfrisknandebevis för PCR-prov som är taget via egenprovtagning eller självtest.

Om du har testat positivt hos en privat vårdgivare som inte är ansluten till Västra Götalandsregionen kan du inte få resultatet omvandlat till ett tillfrisknandebevis.

För de flesta personer är det enklare att få ett vaccinationsbevis eller ett testbevis (efter negativt test för covid-19).
Frågor kan ställas till: covid-19@vgregion.se

Mejla inte personuppgifter.

›  Här kan du läsa mer om tillfrisknandebevis

Vaccination mot covid-19

Uppdaterat 2022-04-04

Så många doser behöver du
Du som är mellan 12 år och 18 år rekommenderas två doser vaccin. Personer som är 18 år eller äldre rekommenderas tre eller fyra doser vaccin.

 • Du som under året är 12 år och äldre får boka tid för vaccination. När du tar dos 1 får du tid för dos 2. Tiden mellan dos 1 och dos 2 vaccindosen ska vara minst 4 veckor.

  I Sverige erbjuds alla som är 12 år och äldre vaccination mot covid-19. Vårdnadshavare ger sitt godkännande till vaccination på en samtyckesblankett.

  > Samtyckesblankett för vaccination mot covid-19.
 • Du som är 18 år eller äldre kan boka påfyllnadsdos för covid-19, dock måste det ha gått minst 3 månader mellan dos 2 och dos 3. 
 • Du som är 65 år eller äldre kan boka tid för dos 4, covid-19, dock måste det ha gått 4 månader mellan dos 3 och dos 4. 

Boka/avboka tid

Bokning/avbokning sker med BankID via 1177.se eller Mitt PTJ. Saknas BankID kan du kontakta vårdcentralen på 033-205770.

Boka tid via 1177
Välj Borås: Borås Arenamottagning, klicka på Boka tid via webben hos Borås Arenamottagning och logga in med ditt Bank-ID. Behöver du hjälp kan du använda vår digitala tjänst Mitt PTJ eller ringa till oss på numret ovan.

Var?

Fr o m 4 april sker vaccinationen på Knallelandsmottagningen, Herrljungagatan 5, Knalleland. Följ anvisningar på plats.  

Tänk på att antalet bokningsbara tider är begränsat och att de lediga tiderna snabbt kan ta slut. Om du inte hittar någon ledig tid, återkom senare. Fler tider görs tillgängliga i takt med att vi får tillgång till mer vaccin.

Vi använder alla godkända vacciner som vi har tillgängliga.