Covid-19

Utfällbar lista

Information om covid-19

Information gällande covid-19 via 1177 och e-Hälsomyndigheten.

Har du varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig INTE till en vårdmottagning. Använd inte heller webbtidbokning för dessa besvär. Ring din vårdcentral eller 1177.

Om du har allmänna frågor om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar. 

 ›  Information om covid-19 (1177)

 ›  Boka provtagning covid-19 (Västra Götalandsregionen)

 ›  Så här gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177)

 ›  Covidbevis (e-Hälsomyndigheten)

Inför ditt besök

Stanna hemma om du har symtom

Om du har symtom på övre luftvägsinfektion, misstänkt covid-19 eller om du har varit i kontakt med covidsmitta får du inte gå in på vårdcentralen. 

Ring vårdcentralen för konsultation eller ta kontakt med 1177. 

Om du bedöms som infekterad patient ska du gå till ingång 3, skylt/hänvisning finns vid huvudentrén. Vänta utanför ingång 3 tills vi släpper in dig. Kom i tid men kom inte 15 minuter före utsatt tid, då blir väntan lång utomhus.

Max 1 anhörig

Vid besök på vårdcentralen som patient får man endast ta med sig 1 anhörig/ledsagare för att minimera risken för smittspridning - använd gärna munskydd som delas ut i receptionen.

Om du varit utomlands

Har du varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig INTE till en vårdmottagning. Använd inte heller webbtidbokning för dessa besvär. Ring din vårdcentral eller 1177.

Provtagning av pågående infektion av covid-19

Uppdaterad 2022-02-09

Kraven för provtagning för covid-19 har ändrats och nu är det bara vissa grupper som ska provtas. Läs på 1177.se vilka som rekommenderas provtagning.

Ska jag provtas?

Från och med den 9 februari sker covid-19-provtagning endast efter läkarbedömning. Öppettider från 1 augusti klockan 9.30-13.00 utlämning av egentest mellan klockan 11-12 dagligen.

Har du endast milda symtom ska du inte provtas. Läs mer om den nya provtagningsindikationen på 1177.

Var sker provtagningen?

Provtagningen sker på Herrljungagatan 5, Knalleland. Följ orange skyltning. Ta med legitimation.

Sjukresor under coronapandemin

Tillfrisknandebevis

Uppdaterad 2022-03-24

 • Barn och vuxna som inte vaccinerats mot covid-19, men som tagit ett positivt covid-19-test inom hälso- och sjukvården kan begära ut tillfrisknandebevis för resor.
  För att få intyget krävs att ett positivt covid-19-test tagits av sjukvårdspersonal på ett vårdföretag som har möjlighet att ordna tillfrisknandebevis. Självtester eller egenprovtagningar är inte giltiga för att få ett bevis på tillfrisknande.
 • Ett tillfrisknandebevis kan utfärdas tidigast 11 dagar efter positivt covid-19-test. Beviset får vara högst 180 dagar gammalt från dagen för det positiva testresultatet. Giltighetstiden är alltså högst sex månader från testresultatet.

   

Tillfrisknandebevis för dig som bor i Västra Götaland
I Västra Götalandsregionen utfärdas tillfrisknandeintyg endast då du har varit inlagd på sjukhus, förutom i särskilda undantagsfall. Provet måste vara taget av utbildad vårdpersonal och ska vara ett så kallat NAAT-test (till exempel PCR).

Du kan inte ansöka om tillfrisknandebevis för PCR-prov som är taget via egenprovtagning eller självtest.

Om du har testat positivt hos en privat vårdgivare som inte är ansluten till Västra Götalandsregionen kan du inte få resultatet omvandlat till ett tillfrisknandebevis.

För de flesta personer är det enklare att få ett vaccinationsbevis eller ett testbevis (efter negativt test för covid-19).
Frågor kan ställas till: covid-19@vgregion.se

Mejla inte personuppgifter.

›  Här kan du läsa mer om tillfrisknandebevis

Vaccination mot covid-19

Uppdaterat 2022-08-28

Så många doser behöver du -  Från 1 september kan du från 65 år boka dos 5 och dos 4 från 18 år.
 

Barn mellan 12-17 år rekommenderas 2 doser vaccin. Vuxna mellan 18-64 år rekommenderas 3-4 doser, 65 år och äldre rekommenderas 4-5 doser vaccin.

 • Du som under året är 12 år och äldre får boka tid för vaccination. När du tar dos 1 får du tid för dos 2. Tiden mellan dos 1 och dos 2 vaccindosen ska vara minst 4 veckor.

  I Sverige erbjuds alla som är 12 år och äldre vaccination mot covid-19. Vårdnadshavare ger sitt godkännande till vaccination på en samtyckesblankett.

  > Samtyckesblankett för vaccination mot covid-19.
 • Du som är mellan 18-64 och tagit 3 doser erbjus nu att ta ytterligare en påfyllnadsdos covid-19, dos 4. Det ska ha gått 4 månader från dos 3.
 • Vuxna från 65 år samt personer i medicinsk riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong, dos 5. Det ska ha gått 4 månader från dos 4.

Boka/avboka tid

Bokning/avbokning sker med BankID via 1177.se eller Mitt PTJ. Saknas BankID kan du kontakta Herkules vårdcentral på 033-205770.

Boka tid via 1177
Logga in med ditt Bank-ID. Sök upp och välj Borås Jourcentral, klicka på Boka tid , välj vaccination covid-19 vid Knallelandsmottagningen, välj dag och tid som passar dig.  Behöver du hjälp kan du använda vår digitala tjänst Mitt PTJ eller ringa till oss på numret ovan.

Var?

Fr o m 4 april sker vaccinationen på Knallelandsmottagningen, Herrljungagatan 5, Knalleland. Följ anvisningar på plats.  

Tänk på att antalet bokningsbara tider är begränsat och att de lediga tiderna snabbt kan ta slut. Om du inte hittar någon ledig tid, återkom senare. Fler tider görs tillgängliga i takt med att vi får tillgång till mer vaccin.

Vi använder alla godkända vacciner som vi har tillgängliga.