Start

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för barn med förkylningssymtom (Uppdaterat 2020-09-16)

Förskolebarn (barn upp till 5 år som ännu inte börjat förskoleklass) som är sjuka och har milda symtom ska vara hemma (utan provtagning). Barnet kan komma tillbaka till förskolan efter två dygn utan symtom eller vid kvarstående milda symtom (torrhosta och lätt snuva) när det har gått sju dagar efter insjuknandet.

              ___________________________________________

Provtagning av pågående infektion av covid-19 eller antikroppstest

 • För prov av pågående infektion covid-19 måste du ha haft symtom i minst 24       timmar, vi testar vuxna och barn f o m förskoleklass. 
 • För antikroppstest ska du ha varit symtomfri i minste 3 veckor och vara 18 år eller äldre.
 • Provtagningen sker på Herrljungagatan 5, Knalleland i Borås. Följ orange skyltning.
 • Ta med legitimation.

Boka tid via Borås jourcentral e-tjänst - Klicka på länken

 • hitta/lägg till mottagning Jourcentral, ort Borås och välj bokningsbara tider

               ___________________________________________

Information om provsvar från provtagningsenheten Knalleland

Observera att Herkules vårdcentral INTE meddelar provsvar från provtagningsenheten Covid-19 Knalleland! 

 • Alla analyssvar från provtagningsenheten Covid-19 Knalleland hamnar på Praktikertjänst Herkules vårdcentral av administrativa skäl, men det är provtagningsenheten Knalleland som ansvarar för att meddela provsvar.
 • Du som har BankID kan själv se ditt svar på 1177.se. Logga in med BankID. Välj Journaltjänster => Journalen => Anteckningar. Här ser du ett notat om ditt provsvar. Om ditt svar är positivt (d.v.s. du har covid-19) kommer du även att få ett meddelande till din mobiltelefon via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
 • Du som inte har BankID kommer att få information om vad ditt prov visade per brev. Detta gäller både vid positivt och negativt provsvar.
 • Vi på Herkules är tacksamma för att ni INTE kontaktar oss angående provsvar då detta överbelastar våra sjuksköterskor. Vid frågor som inte kan vänta är du välkommen att ta kontakt med din ordinarie vårdcentral. 

             ___________________________________________

Planerad vård för patienter över 70 år och äldre försöker vi i möjligaste mån sköta digitalt (via Praktikertjänst24) eller via telefonårskontroll, eventuellt kan det bli aktuellt att bara komma och ta prover.

Du som är över 70 år tänk på att inte utsätta dig för risker när du reser till oss, ta gärna cykel, promenad eller åk egen bil om du kan. Om du inte har möjlighet till detta så har du nu rätt till att boka sjukresetaxi, trots att du inte uppfyller kraven för sjukresa under perioden 9/4-31/12 2020.

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sa-fungerar-varden/sjukresor-och-fardtjanst/sjukresor-i-vastra-gotaland/

                 ___________________________________________

Besök hos diabetes- och astma-/KOL-sköterska

Ni som brukar bli kallade till diabetessköterska och astma-/KOL-sköterska kommer att bli kallade men på grund av rådande omständigheter med covid-19 pandemin kan det bli vissa förskjutningar i väntelistan. Detta gäller tills vidare. Vid frågor är ni välkomna att höra av er via vår digitala tjänst PTJ24 eller via telefon.

                ___________________________________________

Välkommen till Herkules vårdcentral

 • Använda gärna Praktikertjänst24, här kan ni beställa tid, av-/omboka tid , förnya recept med mera. 

Vi är flera specialister i allmänmedicin som har många års erfarenhet av sjukvård. Till mottagningen har vi handplockat ett team av sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare. Vi ser fram mot att få erbjuda dig hälso- och sjukvård med hög kvalitet under förtroendefulla former. 

 • Med tanke på coronavirus ber vi er använda vår digitala tjänst enligt ovan då telefonen är hårt belastad!

                        Information om coronaviruset covid-19

Har du varit utomlands under de senaste 14 dagarna och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig INTE till en vårdmottagning. Använd inte heller webbtidbokning för dessa besvär. Ring din vårdcentral eller 1177.

Söker du information om coronaviruset läs på 1177.se

Om du har allmänna frågor om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt eller läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

           ____________________________________________                              

Information gällande mässling!
Misstänker du att du är utsatt för mässlingsmitta ska du inte komma till vårdcentralen. För mer information ber vi dig att ta kontakt med oss på telefonnummer 033- 205770 alternativt kan du ringa till 1177.

Vi är en miljöcertifierad vårdcentral

Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2015.

Detta innebär att vi har ett strukturerat miljöarbete med tydliga mål- och uppföljningar. Resultatet blir en minskad belastning på miljön genom bl a klok läkemedelsförskrivning, utfasning av farliga kemikalier och en hållbar resursanvändning.