Frågor

Vill du lära dig mer om smärta?

De är videorna kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för vad som händer i kroppen när vi har långvarig smärta. 

Perspektiv på långvarig smärta

Varför gör det ont? (engelska)

The pain revolution (engelska)

Low back pain- separating facts from fiction (engelska)

Kronisk smärta- en förklaringsmodell (engelska)

Tips för senbesvär i nedre extremitet (engelska)

Många får höra att de har besvär i ryggen pga artros, men kopplingen mellan mängden artros i ryggen och smärta är inte tydlig. I diagrammet kan du se magnetröntgen-resultat från personer utan symptom i olika åldrar, och se hur många av dem som har artros, diskbuktningar etc. Oftast beror värken på en överbelastning/svaghet snarare än vad man ser på magnetkamerabilderna. 

Magnetröntgenresultat

Kiropraktor

En kiropraktor behandlar besvär eller skador som orsakas av störningar i samspelet mellan muskler, leder och nervsystem. Många förknippar nog kiropraktik med behandling av ryggraden. Denna är på flera sätt en central del av kroppen, varför många besvär kan kopplas till den. Delar av ryggraden kan ha betydelse för lokala besvär eller symptom annanstans i kroppen. Funktionsstörningar kring ryggraden kan vara en direkt- eller indirekt bidragande orsak. De kan uppkomma som följd av besvären och förstärka dessa eller fördröja läkningen. Här följer ett antal besvär som kiropraktorer vanligtvis behnadlar:

  • Nacke och bröstrygg: huvudvärk, smärta i nacke och bröstrygg, nackspärr, yrsel, axelbesvär, tendiniter (seninflammationer), domningar i armar och fingrar
  • Ländrygg: ryggskott, ischias, domningar i benen, gångbesvär
  • Armar/händer: musarm, tennis-/golfarmbåge, stukningar, vrickningar
  • Ben/fötter: knäskador, stukningar, vrickningar

Kiropraktorn behandlar också annat än smärta. Till exempel kan besvären vara nedsatt rörlighet. Idrottare, professionella eller inte, kan ofta få hjälp till att förbättra sina prestationer.

Sjukgymnast

Sjukgymnasten kan hjälpa vid spänningar och värk i nacken och axlarna, stela och spända muskler eller ont i ryggen på grund av att muskler och leder inte fungerar som de ska. Även ont i ett knä, belastningsskador som musarm, ont efter stukning och benbrott kan sjukgymnasten hjälpa till med. Behandlingsområdet innefattar också att stärka muskler efter en tids sjukdom, en skada eller en operation, så att de fungerar som vanligt igen, dels för att förebygga att man får ont.

Arbetsterapeut

Arbetsterapeuten arbetar med personer individuellt och/eller i grupp. Ofta sker arbetet i team med andra yrkesgrupper, exempelvis fysioterapeuter, psykologer, sjuksköterskor, logopeder, dietister och läkare. Arbetsterapeuten hjälper patienten ta tillvara och utveckla fysiska, kognitiva och sociala färdigheter eller att anpassa patientens miljö i hemmet, på jobbet eller i skolan. En del av arbetet är att prova ut, anpassa och förskriva olika hjälpmedel.

Ytterligare en uppgift för arbetsterapeuten är att handleda och stödja vårdpersonal och anhöriga. Intygsskrivande som underlag för beslut av myndigheter ingår också i en arbetsterapeuts uppgifter.

Dietist

En dietist arbetar främst med att behandla och förebygga sjukdomar kopplade till kosten. Dietisten ger en samlad bild av patientens aktuella diet och, baserat på forskning, hur den påverkar patientens hälsotillstånd samt vad som bör förändras för att förbättra hälsan.