Dietist

Dietistens huvudfokus är alla sjukdomar som är kopplade till maten vi äter och hur vi kan förändra eller förbättra våra matvanor för att hålla oss friska. En kostbehandling utgår från patientens egen målsättning men målet är alltid att främja hälsa. Vid vissa diagnoser kan dietisten även förskriva särskilda livsmedel med bidrag från Regionen.

Testa dig själv – hur ser dina matvanor ut?

Är du i riskzonen för hälso-relaterade sjukdomar? Har du något av ”tillstånden” nedan?

  • Högt blodtryck
  • Blodfettsrubbning
  • Hjärt-/kärlsjukdom
  • Övervikt/fetma
  • Diabetes

1. Hur ofta äter du grönsaker och/eller rotfrukter (färska, frysta eller tillagade)?

  • Två gånger per dag eller oftare (3 p)
  • En gång per dag (2 p)
  • Några gånger i veckan (1 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (0 p)

2. Hur ofta äter du frukt och/eller bär (färska, frysta, konserverade, juice etc.)?

  • Två gånger per dag eller oftare (3 p)
  • En gång per dag (2 p)
  • Några gånger i veckan (1 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (0 p)

3. Hur ofta äter du fisk eller skaldjur som huvudrätt?

  • Tre gånger i veckan eller oftare (3 p)
  • Två gånger i veckan (2 p)
  • En gång i veckan (1 p)
  • Några gånger i månaden eller mer sällan (0 p)

4. Hur ofta äter du kaffebröd, choklad/godis, chips eller läsk/saft?

  • Dagligen (0 p)
  • Nästan varje dag (1 p)
  • Några gånger i veckan (2 p)
  • En gång i veckan eller mer sällan (3 p)

Dina poäng: Om du fick 0-4 poäng på ovanstående frågor tillsammans med ett eller flera av tillstånden ovan, rekommenderas ett besök hos dietist för ett kvalificerat rådgivande samtal.