Start

Hej och välkommen till Centralhälsan!

Vårdcentralen finns i centrala Uddevalla och vi har fått förtroendet att vara primärvårdgivare från ungefär 9000 medmänniskor. Våra ledord är jämlik och rättvis vård av hög medicinsk kvalitet. Det innebär mycket hög tillgänglighet och korta väntetider för de som har störst vårdbehov. Dit hör förstås akut sjuka men också äldre personer med många eller svåra sjukdomar oavsett om hjälpen ges på vårdcentralen eller i hemmet. För att kunna erbjuda snabb hjälp och kontinuitet (att få träffa samma läkare varje gång), har vi slutat med hälsokontroller för friska och automatiska årsbesök för patienter med välbehandlade enklare diagnoser såsom högt blodtryck och hypotyreos. 

Vi värnar hållbarhet i vid bemärkelse vilket märks bland våra val av material, transporter och läkemedel. Till exempel skapar värkmedicinen diklofenak (Voltaren m fl) och blodtrycksmedicinen Felodipin (Plendil m fl) stora problem för vattenlevande organismer när de kommer ut i naturen via avloppet varför vi i första hand väljer andra alternativ.

För den konstintresserade har vi konstutställningar i korridorerna. För närvarande Eva Björk (akryl), Kristin Andersson (målningar och keramik) samt Brita Färnkvist (målningar m kniv). 

AKTUELLT: Vecka 30 stänger laboratoriet för drop-in klockan 15.

 

Coronapandemin - senaste uppdatering 22 juli 

För den som har symptom och önskar testa sig för Covid-19 gäller i första hand självtest för PCR. Du hämtar ett provtagningsset på vårdcentralen, tar provet hemma och lämnar sedan provet i en box utanför entrén. När provet är analyserat får du resultatet som sms till din telefon. Metoden kräver Bank-ID. Utlämning av provtagningsset utanför vårdcentralen helgfri måndag-torsdag kl 9-9.15.

Vaccination mot Covid -19. 

Nu pågår allmän vaccinering (Fas 4). Därmed ges inga nya vaccinationer på vårdcentralen. 

Under Fas 4 erbjuder till exempel Primapraktiken och Heartbeat vaccinering i särskilda lokaler på Torp köpcentrum. Bevaka deras hemsidor:

  • Primapraktiken: vaccinering.primapraktiken.se
  • Heartbeat: stoppacovid.nu

Vaccinationsbevis

Om du fått två vaccindoser kan bevis hämtas från  e-hälsomyndigheten, covidbevis.se. Om du saknar Bank-ID kan det beställas på en särskild blankett som finns att skriva ut från e-hälsomyndighetens hemsida. Vårdcentralen kan inte utfärda några egna bevis förutom vaccinationskortet du får i samband med vaccinationen.

Vaccination mot TBE och reseprofylax

Under denna sommar har vi inte någon speciell vaccinationsmottagning för TBE och resevaccin. Detta beror på att vi prioriterar att komma ikapp med de ordinarie sjukvårdsuppgifter som halkat efter under coronapandemin. För både TBE- och resevaccin finns bland annat en buss uppställd på Torp köpcentrum, sök på vaccindirekt.

Nytt för i år:

  • Vi har en egen mobil hemsjukvårdsgrupp och flera månader om året även utökade öppettider på vårdcentralen, se särskilda flikar på hemsidan.
  • Prickmottagning för bedömning av hudförändringar minst en kväll varje månad (ej juli och augusti). Bokas via telefon.

                         Varmt välkommen till oss!

             Är du ännu inte listad men önskar bli det, finns möjlighet här på hemsidan.