Covid-19

Här hittar du samlad information om Centrumpraktiken rörande Covid-19. (Uppdaterat 230602)

Vaccination mot Covid-19

 

Följande rekommendationer gäller för påfyllnadsdoser från den 1 mars 2023 för personer 65 år och äldre samt personer med riskfaktorer för allvarlig covid-19:

Personer som är 80 år och äldre samt personer som bor på särskilda boende för äldre (SÄBO) rekommenderas att under 2023 vaccinera sig med två påfyllnadsdoser per år – en under våren och en inför höst-/vintersäsongen, med sex månaders intervall mellan doserna. 

Personer som är 65–79 år samt yngre personer med riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos inför höst/vintersäsongen 2023.
Regionerna rekommenderas även att tillhandahålla möjlighet till ytterligare en påfyllnadsdos för dessa grupper.

Dosen bör tas med sex månaders intervall till den rekommenderade dosen inför höst-/vintersäsongen. Exempel på medicinska riskfaktorer är fetma, diabetes, nedsatt njurfunktion eller högt blodtryck.

Rekommendationerna för personer yngre än 65 år, som inte är i riskgrupp. Rekommenderas att ha grundvaccination med 3 doser och erbjuds en 4.e dos. 

Alla är välkomna att vaccinera sig hos oss, även du som är listad på annan vårdcentral. 

Vi erbjuder vaccination till dig som fyllt 18 år och äldre. För dosintervallet läs mer under rubriken: Vilka kan vaccinera sig?

Vi vaccineras med Pfizer Comirnaty BA.4/5, det nya variantanpassade vaccinet. 

Välkommen på drop-in nedanstående datum. Föredrar du en bokad tid, använd webbtidboken nedan eller ring till oss på nummer 0303-209300.

Vaccinationsdagar:
SOMMAR UPPEHÅLL - återkommer med tider när vi startar igen. 

Välkommen att boka tid här: Webbtidbokning vaccination mot Covid-19

BOKA INTE tid som heter 1177, detta är ingen vaccinationstid. Webbtider som heter 1177 får EJ bokas av patienter. 

1. Välj enhet/mottagning Centrumpraktiken 
2. Välj besökstyp Covid-19 vaccination.
3. Gör urval på önskad tid & datum. (Vi vaccinerar på Torsdagar så kolla så datumet går över en Torsdag)
4. Markera önskad tid, scrolla nedåt på sidan för att fylla i uppgifter och spara din bokning.
5. Finns det inga tider att boka har du möjlighet att komma på drop-in. 
6. För att ändra eller avboka din tid ring vårdcentralen, 0303-209300.

Efter bokningen får du en bekräftelse på mail. Hittar du den inte, kolla då om den har hamnat i din skräppost. Vi har dock problem med dessa mejl så har din bokning gått igenom har du en tid. 

 

Vilka kan vaccinera sig? 

Den allmänna rekommendationen till grundfriska barn i åldrarna 12–17 år om att vaccinera sig mot covid-19 har upphört. Anledningen är den mycket låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 hos barn och unga.

Dos 1 & 2
Intervallet mellan dos 1 och dos 2 ska vara 3-7 veckor. Vi vaccinerar dig som fyllt 18 år och äldre.

Dos 3
Intervallet mellan dos 2 och påfyllnadsdos 3 av vaccin mot covid-19 ska vara minst 3 månader och kan ges till alla som fyllt 18 år och äldre.

Efter dos 3
Efter dos 3 är intervallet 6 månader oavsett hur många doser vaccin som du fått. 

Alla gravida rekommenderas vaccination, om möjligt från vecka 12 i graviditeten.

Riskgrupp
Rekommendationen gäller alla som har en ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom så som gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom. Läs mer om riskgrupper och se hela listan på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Du som är 18-64 år men inte tillhör en riskgrupp rekommenderas fortsättningsvis vaccination med tre doser. Du som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos är också välkommen att göra det.

Hur går vaccinationen till?

Vaccinationen sker i husets bottenplan, där det tidigare fanns en rörbutik. Följ skyltningen. Du ska inte komma upp till vårdcentralen på plan 3.

Om du medicinerar med Waran/Warfarin, behöver du vid vaccinationstillfället ha ett sk PK-värde som är högst en vecka gammalt och är under 2,8.

Patienter som tidigare pga svår allergisk reaktion behövt söka sjukhusvård, ska vaccineras på den vårdcentral där de är listade. Kontakta din vårdcentral innan bokning.

 

Frågor om vaccinationen?

För allmänna frågor om vaccination mot covid-19 i Västra Götaland kan du ringa den regionala telefontjänsten på 010-4739430. Öppet 7-16.
Numret kan inte användas för tidsbokning eller för medicinska frågor.

 

Uppdaterad information

Håll utkik här på hemsidan, som alltid innehåller aktuell information om vaccination hos oss. Vi uppdaterar så snart vi vet mer! 

Man med näsduk

Provtagning pågående Covidinfektion

Provtagning PCR Covid-19

 

Nu sker Covid-19-provtagning av patienter endast efter läkarbedömning.

Är du sjukvårdspersonal och har symtom på covid-19, är du välkommen till oss för provtagning, oavsett var du är listad. Provtagningen sker på husets baksida, där vi har vår infektionsmottagning. Välkommen 10-12 på vardagar för utlämning av egentest. 

OBS! GÅ INTE IN PÅ VÅRDCENTRALEN OM DU HAR SYMTOM PÅ COVID-19!

1177.se