Röntgen

Röntgenstålningen är osynlig och går rakt fram. Röntgenbilder används när man gör en intraoral undersökning. Man kan ta olika former av röntgenbilder. De vanligast är periapikalbilder (för att få med tandens rot och omkringliggande vävnader), bitewingbilder (då avbildas både över- och underkäken på ena sidan i bilden) samt panoramaröntgen (översiktbild av hela käkarna och omkringliggande vävnader).

Vi använder oss av digital röntgen, vilket gör att Du som patient får mindre än en tredjedel av strålningen som används när man tar analoga rötgenbilder. Strålningen är riktad mot tänderna genom ett rör, men vi tänker ännu mer på Din säkerhet och minimerar riskerna genom att lägga på en halskrage som innehåller bly. Den skyddar Din sköldkörtel.

Digitala röntgenbilder sparar tid, eftersom de sparas direkt i datorn.

Det gör det även lätt för oss att manipulera bilderna genom att göra den mörkare/ljusare för att få fram tydligare kontraster. Vi kan även förstora och förminska bilderna eller ett visst område inom bilden.

På röntgenbilderna kan man se karies (hål) som sitter mellan tänderna, dessa visar sig som en mörk pil in i emaljen. Håller sig kariesangreppet till emaljen kan det läka ut av sig själv med hjälp av rengöring mellan tänderna och användning av fluor. Har kariesangreppet gått genom emaljen och tagit sig in i dentinet måste det lagas. Vi kontrollerar även fyllningsskarvar och bennivån på röntgenbilderna.

Man kan även se tandsten som små pilar från sidan av tanden, om det finns mellan tänderna och har fått bildas under en längre tid.

Röntgenbilderna är ett komplement till den kliniska undersökningen. Tillsammans är de ett bra sätt att hålla koll på nya kariesangrepp och tandlossningssjukdomen.