Karolinska universitetslaboratoriet

Öppen mottagning för provtagning

Måndag-torsdag kl. 08.00 - 12.00 & 13.00 - 16.00

Fredag kl. 08.00 - 12.00

Välkommen!

Information inför provtagning

Provtagningen

Blodprovet tas vanligen i armvecket. Kläderna på armen bör därför vara lätta att vika upp. De flesta prover kan tas när som helst under dagen. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du bör vila sittande minst 15 minuter före provtagningen för att minska olika faktorers påverkan på blodprovet (stress, kroppsaktivitet och kroppsställning kan påverka).

Om du ska lämna urinprov tänk på följande:

  • Morgonurinprov
    Provtagningskärl hämtas på ditt närvårdslaboratorium eller din mottagning. Tag provet då du kastar vatten första gången på morgonen. Du ska helst ha hållt urinen i blåsan minst fyra timmar.
    Låt den första portionen urin rinna ut innan du samlar i kärlet.
    Förvara urinprovet svalt i väntan på att det lämnas på laboratoriet
  • Urinsamling
    Urinen samlas i en plastdunk som du hämtar på ditt närvårdslaboratorium eller din mottagning. 
    Där får du också instruktioner om hur samlingen går till. Du ska samla urin under en bestämd tidsperiod.

Fasta

Om du har blivit ombedd att fasta (gäller blodfetter exempelvis) betyder det att du inte bör äta på minst 10 timmar före provtagningen och fram tills provet är taget. Det är tillåtet att dricka vatten, kaffe och te men utan sötningsmedel, grädde och mjölk.

Ta dina mediciner som vanligt om du inte har fått andra instruktioner.

Barn

Ett väl förberett barn har lättare att genomgå en blodprovtagning. Det är därför viktigt att berätta för barnet vad som kommer att hända.Små barn bör vara pigga, mätta och ha torr blöja för att bättre kunna hantera smärtan. Provtagningen kan ske på olika sätt, antingen venöst i armvecket/på handryggen eller kapillärt som stick i fingret/ på fotsulan. Provtagaren avgör vilket sätt som är bäst för ditt barn.

Provtagningen bör få ta tid. Tala gärna med barnets läkare eller provtagaren om eventuell bedövning av huden inför provtagningen. Smärtstillande plåster/kräm (Emla) kan ges till alla barn som vill ha smärtlindring. Plåster kan inte användas vid stick i fingret. 
Plåstren sätts på minst två möjliga provtagningsställen och bör sitta på huden minst en timme för att få tillräcklig effekt. Efter att plåstren tagits av bör man vänta 10-15 minuter innan provtagning.

Remiss/tidsbeställning

För att vi ska veta vilka prover som ska tas måste du ta med remissen som du fått av din läkare. Har din läkare gjort en elektronisk remiss finns den redan hos oss. 
Tag med legitimation.