Boktips för föräldrar

Här har vi på UPH samlat lite boktips till er föräldrar. Det är både böcker riktade till föräldrar och böcker riktade till barn. Vi rekommenderar verkligen att läsa barnböckerna tillsammans med barnen, det är oftast lättare att få till samtal om svåra och känsliga saker med hjälp av en bok - speciellt med de lite yngre barnen.

Allmänt om känslolivet och mående

känsloboken.png

Känsloboken: för dig som går på lågstadiet

Ibland är man ledsen utan att förstå varför, ibland är man så glad att man inte kan sluta skratta, ibland är man så orolig att man får ont i magen ... och då hjälper det nästan alltid att sätta ord på hur det känns!
Reyhaneh Ahangaran, barnpsykolog, har skrivit en bok för barn mellan ungefär 6 och 9 år, som grubblar över sådant som hur det är att sova över hos en kompis för första gången, hur man ber en lärare om hjälp fast man är nervös eller vad man ska göra om man bär på en hemsk hemlighet.

 

skadetkannassahar.png

Ska det kännas så här? – känsloboken 2

Vad är meningen med livet? Varför får inte jag bestämma över allt själv? Vad händer i framtiden?

En del frågor är lätta att svara på, som ett mattetal eller vilken favoritfärg man har. Men så finns de där riktigt kluriga frågorna. De som inte alltid har något svar. Om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Och det är just sådana frågor som den här boken handlar om. Ibland är det svårt att prata om känslor, man kanske tror att ingen förstår en. Men oftast är det precis tvärtom. Man är inte alls ensam och väldigt många funderar på exakt samma saker.

 

Föräldraskap

femgangermerkarlek.png

Fem gånger mer kärlek

Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.
Boken riktar sig i första hand till föräldrar som har barn mellan 2 och 12 år.

 

Affektutbrott och ilska

barnsombråkar.png

Barn som bråkar

Barn som bråkar, skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn.
I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som används utgår från ett nytänkande förhållningssätt som kallas lågaffektivt bemötande.

 

Oro och ångest

törsinte.png

Jag törs inte men gör det ändå

Hur kan man hjälpa barn som inte vågar anta utmaningar, som inte vill pröva nya aktiviteter, eller som känner sig otrygga i samspelet med kamrater? Många skulle ge rådet att försöka stärka deras självkänsla. Strävan efter självkänsla betonas emellertid ofta för starkt, vilket ibland till och med kan stjälpa mer än hjälpa. Jag törs inte men gör det ändå visar därför många olika vägar till trygghet och glädje hos barn.
De viktigaste råden från forskningen illustreras i verkliga berättelser om barn som har fått hjälp. Lika mycket handlar boken om hur vuxna kan förebygga problem och stärka barns välmående i allmänhet.

 

ollekanintevaraglad.png

Olle kan inte vara glad – en bok om ångest

Annelie Strömberg har skrivit en fin och hoppfull bok om ett svårt ämne; ångest hos barn. Många barn och unga har ångest, men ofta pratar vi inte så mycket om ångest när det gäller barn. Men så klart kan också barn ha ångest. Annelie Strömberg beskriver på ett insiktsfullt sätt hur ångest känns både i kroppen och själen. Och hur jobbigt det blir när man försöker kämpa mot ångesten. Slutet ger viktiga ledtrådar till hur man kan hjälpa barn att hantera sin ångest.

 

dödenboken.png

Dödenboken

En nyfiken och rolig bok om döden! Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc. Hon visar stor respekt för olika synsätt kring döden och gör det med mycket värme, medkänsla och charm. Dessutom är det en fin balans mellan det djupt tänkvärda kring döden och det humoristiska i framförandet. En i högsta grad informativ och välbehövlig faktabok, som också presenterar människors mer fria fabuleringar kring döden.

 

Nedstämdhet och depression

depphjärnan.png

Depphjärnan

Psykiatern Anders Hansen reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

 

depphjärnanung.png

Depphjärnan för Unga

Depphjärnan för unga förklarar hur våra känslor uppkommer och varför de finns. Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på oss bara för att vi mår dåligt – ibland kan det till och med vara en smart lösning.

 

Tvång

egonoroarsig.png

Egon oroar sig – en bok om tvång

Egons tvång bestämmer ibland att Egon måste göra saker. Som att harkla sig och peta på skyltar. Om han inte gör det känns det jobbigt i kroppen.
Egons kompis Viggo tror att det är en lek. Det är det inte för Egon. Lekar ska vara roliga. Något man vill göra.
Elin Olaisson, OCD-föreningen har varit delaktig genom att ge respons och bidra med sina erfarenheter om tvång. Hon har skrivit en faktatext om OCD i boken.

 

tvång.png

Tvång: en guide för dig som anhörig

Är du anhörig till någon som har tvång? Då kan den här boken bli din nya följeslagare, en hand att hålla i när du behöver stöd och kunskap om OCD (tvångssyndrom).
Under åren som anhörig till en son med tvångssyndrom har jag många gånger önskat att jag hade en guidebok för oss som lever i en familjesituation med tvång. Med denna bok vill jag göra dig uppmärksam på de vanligaste fallgroparna som vi anhöriga ofta ramlar ner i så att du är rustad med bättre beredskap och kanske kan ta dig runt fallgropen i stället. Har du redan ramlat ned och sitter där på botten så ger jag praktiska och konkreta tips om var du hittar stödet att klättra upp igen.

 

Relationer

kompisboken.png

Kompisboken: en faktabok om allt som är härligt och klurigt med kompisar

Efter den otroligt omtyckta Känsloboken och uppföljaren Ska det kännas så här? kommer nu Kompisboken, om allt som har med kompisrelationer att göra. Hur man blir kompis med någon, vad gör man om man inte har några kompisar och hur löser man konflikter?
Sociala relationer blir både lite mer komplicerade och viktigare ju äldre man blir för de allra flesta, och boken ger barnet (och de viktiga vuxna runt barnet) tips på hur man kan tänka eller bete sig, men också hur man kan få hjälp om något känns jobbigt. Den vänder sig direkt till barn på lågstadiet, men också till deras föräldrar och pedagoger.