Patientinformation om psykisk ohälsa
Alla upplever någon gång under sitt liv att de mår psykiskt dåligt. Man kan säga att det är en del av livet att ibland må psykiskt dåligt.
Oftast när det handlar och psykisk ohälsa så kanske man lider av nedstämdhet, depression eller ångest. Det är också mycket vanligt med stressrelaterad ohälsa som kan leda till utmattning.
Ibland behöver man använda någon antidepressiv medicin en period men oftast är det tillräckligt att prata med någon annan människa. Det kan vara någon som man känner i sin närhet men ibland kan man behöva professionell hjälp.
När man mår psykiskt dåligt kan man också få kroppsliga besvär såsom bröstsmärta, andnöd, ont i magen, hjärtklappning, huvudvärk och störningar i minne och koncentration.
Det är viktigt för den psykiska hälsan med regelbundna levnadsvanor gällande, kost, motion, sömn, sociala kontakter och aktivitet. Man ska också undvika alkohol och andra droger så klart.
Om man mår akut psykiskt dåligt och kanske till och med har har tappat livslusten ska man höra av sig till vården – vårdcentralen eller söka hjälp på psykiatriakuten.
Här följer en lista med exempel på var man kan få en samtalskontakt när det handlar om mindre akuta besvär.
Barn och unga:
- Barn- och ungdomshälsan
- Skolkurator
- Ungdomsmottagningen
- Socialtjänsten om det handlar om problem i relationer i till exempel familjen
Vuxna:
- Talk2me i Västerås
- Företagshälsovården
- Svenska kyrkan
- Hälsocenter (när det handlar om ändring av levnadsvanor)
- Claudia och Iris (när det handlar om missbruk av något slag)
- Anhörigcentrum - möteplats för dig som stödjer, hjälper eller vårdar någon i din familj eller närhet.
Det finns mycket att läsa på 1177.se, följ länkarna nedan: