Astma/Kol

Vår astma/KOL-mottagning vänder sig till dig som har lungsjukdom, problem med andning eller långdragen hosta eller vill sluta röka.

Detta kan vi hjälpa dig med

Du kan få hjälp av vår astma/KOL-sköterska My med information, undervisning och kontroll av din astma och/eller KOL samt hjälp och stöd att sluta röka. Tillsammans med vårdcentralens läkare utreder vi och följer upp din lungsjukdom med bl a spirometri (lungfunktionsundersökning).

Lungfunktionstest (spirometri)

Vi gör lungvolymtest för att undersöka hur lungorna fungerar om doktorn misstänker att du t.ex. har astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Man bör vara rökfri timmarna före spirometrin.

Så här fungerar spirometri:

Spirometri innebär att man blåser i ett munstycke som är kopplat till en dator. Man mäter hastighet och volym på den luft som blåses ut. Ofta görs även ett lungvolymtest där man andas in luftrörsvidgande medicin för att se om lungvolymen har påverkats av medicinen. På så sätt kan man mäta graden av astma och/eller KOL.

Tobaksavvänjning

Funderar du på att sluta röka/snusa eller har du svårt att sluta med nikotinersättningsmedel? Önskar du samtal och stöd med tobaksavvänjare Anette så hör av dig till oss.